úterý 19. června 2012

Intermezzo: dlouhá a nudná faktografie

V tomhle postu se o žádnou rádobyvtipnost snažit nebudu. Půjde o nudnou ilustraci toho, co vlastně v reálu znamenají slova Admina z minulého postu.

Ada

Předem bych chtěl říct, že bych musel být hodně paranoidní, kdybych si myslel, že Ada sama někoho (kyber)šikanuje. Co se týče Ady a jejich fotek, řekl bych jenom, že lidi buzeruje kvůli prkotinám. Pravděpodobně každý z nás pozná na fotce svoji sousedku nebo manželku i s rozmlženým obličejem. Jak moc neetické to je, to ať posoudí každý sám. Jisté je, že Ada to takhle dělat nemusí, protože existuje spousta jiných způsobů, jak potřebné fotky získat etičtěji (zeptat se fotografovaného, použít modelku, použít veřejně vystavené fotografie). Všechny způsoby jsou ale buď časově náročnější nebo dražší. Použít skrytou kameru na nic netušící bližní je jednodušší. A jak už víme, Ada není řešič, takže prostě neřešila a použila nejjednodušší způsob.

Jestli má dáma fotit lidi, kteří se jí o focení neprosí, a pak se jim na webu posmívat (ať už s jakýmkoli vkusulibým záměrem), to nechme na posouzení Guthu Jarkovskému.

Problém je jinde - ve fotkách, které Adě posílají čtenářky a které ona ochotně zveřejňuje. Kdybych byl šikanylačná čtrnáctka, postupoval bych asi takhle:

1. Nesnáším Lenku. Přemýšlím, co jí provést.
2. Posmívám se Lence ve třídě.
3. Provedu Lence obvyklé "legrácky" jako třeba [dosaďte svůj oblíbený druh běžné šikany]
4. Pomlouvám Lenku na svém fejsbůčku. Čte to ale jenom pár lidí, to nemá grády.
5. Objevím Módní peklo, zjistím, jak velmi sledovaný kanál to je a pojmu úmysl.
6. S foťákem proklatě nízko čekám a čekám až se Lenka někde ohne, blbě si sedne nebo tak něco.
7. Konečně mám úlovek, pošlu ho Adě.
8. Ada ho ochotně zveřejní a peprně, za pomocí mnoha novotvarů okomentuje. Kritický, nekorektní a netolerantní text, který dospělá třicátnice překladatelka vyprodukuje, je samozřejmě daleko efektivnější ponížení, než co jsem doteď zkoušela na svém fejsbůčku. Přeci jenom jsem jenom čtrnáctka a slohovky nejsou můj obor. Že na fotce není obličej? Ale jděte... Všichni přeci víme, co měla včera Lenka na sobě...
9. Takže text už zajištěn mám. Dokonce se mi podařilo získat pozornost tisíců lidí, kteří Peklo čtou. A hodně z nich si do Lenky taky kopne, kdyby náhodou Adina jízlivost nebyla dostatečná. To je jiný level než můj fejsbůček s dvaceti frendy, kteří tak jako tak ví, že Lenka je kráva.
10. Tak teď už stačí jenom link na článek řádně rozeslat do světa a potutelně se na Lenku podívat, až ji ve škole potkám.

Člověk by si možná myslel, že dospělá žena, která vystudovala speciální pedagogiku (!) bude mít obzvláštní citlivost pro situace ve škole. A zejména pro slabé, "nenormální" a všelijak speciální děti, které jsou obětí šikany nejčastěji. ...a nemýlil by se, však tu citlivost máme zdokumentovanou:

Člověk by taky možná předpokládal, že pedagogové jsou o mechanismech šikany dobře informováni a vyškoleni k tomu, aby jí uměli předcházet, včas rozpoznat nebo pro ni propánajána aspoň zbytečně nevytvářet prostor. No ale víme, jak to na našem pajdáku vypadá, že... on to žádný Harvard není, tak na to asi řeč nepřišla.

čtenářky

Ještě než stačil Admin kauzu Vkusovod profesyonálně vyřešit, napsal mj.:

Pokud jsou zde fotky s obličeji, tak jsou vždy zamazány [...] Jen tak někdo nemá možnost sem vkládat cizí fotky a zesměšňovat konkrétní lidi. Jen tak někdo sem nemá do zvláštní rubriky možnost vkládat vlastní peklíčka, která by se hned objevila na webu.
Přiznám se, že jsem Peklo neprocházel dlouho, abych posbíral příklady. Jenom asi tak hodinku. Ono je toho na Pekle opravdu hodně a člověku by nezbyl čas řešit... Takže za všechny jenom jeden příklad:

Kdybyste náhodou měli pocit, že na takové pidi fotce stejně obličeje nejsou vidět, po kliknutí se vám samozřejmě zobrazí větší fotka. Tu sem vkládat nebudu, ale můžu vás ujistit, že bych tam poznal i bratrance z třetího kolena, kterého jsem nikdy neviděl. Tenhle příspěvek nijak zvlášť hanlivý není a celkem nic bych proti němu neměl. Jde jenom o ilustraci, jak pěkně píaristicky Admin věc přikrášlil. Uživatelky samozřejmě fotky vkládat můžou. A k mazání obličejů je nikdo nenutí (pod tímto příspěvkem se samozřejmě neobjevilo varování admina "s fotkami s obličeji opatrně prosím").

Technická vsuvka: když do příspěvku na Pekle vložíte link na obrázek, obrázek se automaticky do příspěvku vloží. Co na takové automatické krádeže říká právo, to je vedlejší. Dneska je tohle celkem běžné - na Facebooku a tak. Vtipné na tom ale je, že čtenář potom neví, odkud fotka je - jestli ji někdo dobrovolně někde zveřejnil, nebo jestli je to standardní pekelné pokoutní kompro. Teda neví to, pokud to nezkoumá blíž.

Potom nám admin taky sděluje, že pokud by se někdo přece jenom na fotce bez obličeje poznal a měl s tím problém, může se ozvat a situace určitě bude nějak vyřešena. Třeba takhle:
Logika je jednoduchá: holčina už se neozvala, čili o stažení fotky asi tak moc nestála. Dostala od Ady moudrou a citlivou radu, aby prostě příště sandály nenosila. Asi si tak má zajistit, že příště na webu viset nebude. Už se neozvala, čili naštěstí řešit nebylo potřeba. Kdyby na odstranění přesto trvala, napsala by Adě nebo Adminovi mail, že je jí ale opravdu zle z toho, že je vystavena na netu a veřejně haněna, byl by její případ jistě řešen. Profesyonálně - například smazáním učtu a ignorováním mailů. Nebo by jí aspoň Ada poradila, ať neřeší. Nebo by to třeba bylo úplně jinak, kdo ví...


facebook

Admin je mimo jiných předností výborný píarista. Všimněte si téhle věty:
Jen tak někdo nemá možnost sem vkládat cizí fotky a zesměšňovat konkrétní lidi.
Důležité je to slovo "sem". Na facebookovém profilu Pekla to totiž jde (resp. šlo, dokud Vkusovod nezačal řešit) úplně v klidu:
Ty červené čtverce tam samozřejmě nebyly. Byla to úplně normální neupravená fotka celé postavy. Všimněte si, že si někdo z malebné vesničky Těšany na tohle založil samostatný facebookový profil! Asi se chtěl Adou inspirovat a taky si vybudovat jméno na pomluvách. Ovšem to by chtělo víc elegance - míň smajlíků a víc novotvarů.

diskusím se věnujeme...

Snažíme se v komentářích udržovat pořádek a slušnou diskusi o módě a souvisejících tématech. [...] Diskusi se poměrně hodně věnujeme, příspěvky čteme [...]
Poměrně. A kdo neví, co je to slušná diskuse o módě, tak hle (červená je opět moje, skrývá se za ní obličej malé holčičky):
Možná být píča s módou úzce souvisí. Nevím, já do téhle branže nedělám.

Jasně, Peklo je rozsáhlé, příspěvků spousta. Adminům může něco proklouznout. Že jsem to já našel za cca hodinu hledání normálním procházením článků, to je prostě pekelná náhoda. Admini si sice můžou narozdíl ode mě prohlídnout všechny fotky na webu vystavené zaráz, ale přesto si toho nevšimli. Důležíté je, že se snaží. Například se snaží umlčet Vkusovoda.

závěr

Tak mě napadá taková pitomá řešička: když chce někdo provozovat kontroverzní web, měl by si být vědom rizika a zvýšených nákladů na udržování bulváru v patřičných mezích. Když to dělat nezvládne, proč se nepustí raději do něčeho jiného, na co má? Například je u nás prý nedostatek instalatérů.

Krátké hledání mi stačilo na to, abych našel další zajímavé příklady toho, co na Pekle smrdí, ale i tak už je tenhle post daleko delší, než jsem původně chtěl. Nechám si teda další pekelnosti na jindy. Moc zajímavé jsou například Adiny reakce na otázky ohledně etiky Pekla, které v minulosti od čtenářek zazněly. To jenom tak kdyby si náhodou někdo myslel, že pedagožku prostě nemusela souvislost šikany a fotek ze školy napadnout. I kdyby nenapadla, byla na ni upozorněna poněkud citlivějšími čtenářkami, pedagožkami amatérkami.

Mimochodem, dočetl jsem se na wiki, že παιδαγωγέω (paidagógeó) je odvozeno od slova "vést" a "dítě".  Kam Ada vede děti, to nevím. Vím ale, kam vede dospělé ženy

2 komentáře:

  1. Adéla je tuctová slepice která je ta poslední která může někoho kritizovat co se týče vzhledu...

    OdpovědětVymazat